Bulanıklaştırma tekniklerini genelde sık sık kullanmıyoruz, ancak bir süre sonra, son vuruş yapılacak gereken bir resimle karşılaşıyoruz. Bu yazımız tanıtılan iç illüstrasyon ile ilgili olmaktadır. Görsel uzun ve dar bir alana bakıyor, tüm çizgiler merkeze yaklaşıyor. Perspektif tam oturmuş vaziyette. Daha önce bazı çalışmalarımızda radyal bulanıklaştırma kullandık, birçok görsel uzmanlarının yaptığını görmüştük ve bizde bu durumda etki etmesini uygun gördük..
Nasıl yapabiliriz bakalım?...
1. Her zaman olduğu gibi, aşağıda model "VrayToon" çizgi çalışmasının ve temel gösteriminin ekran görüntüsü bulunmaktadır. Buna karar vermeden önce bir sürü görüşe baktık. Uzun ve dar alanlarla savaşmak yerine doğrudan merkeze odaklanmak gerek. Çizgilerin görüntünün merkezinde birleşmesi fikrini sevdik. Gözün ortasından başlamasını ve çizimleri okumak için harika bir yol olduğunu düşündük. Merkezden dışa doğru dağılmasını gösteriyoruz.
- VrayToon Render
- Normal Render
2. Photoshop'a girdikten sonra yapılacak çok iş var. Işıklandırmaya, biraz parıltı eklemeye ve armatürleri ayarlamaya başladık. Ayrıca renkleri azda olsa çimdikledik, bazı bölgelerde ise aydınlatmaları yumrukladık ve diğer alanlarda ise tonlandırdık.
3. İnsan yerleşimleri için maxte kutulardan yardım aldık. Mesafeleri tutturmak için doğru bir kullanım olduğunu düşünüyoruz. Aşağı yukarı kutu ve çevresini kullanmanız çalışmanıza daha düzgün ve doğru sonuç verecektir.
- Kutuların yerleştirildiği ekran görüntüsü
- İnsan boyutu ortalama 170 cm - 180 cm arasında alabilirsiniz. Kutuların olduğu yerlere insan yerleşimini yapabilirsiniz.
Önceki Temel Eğitim makalemizden insan yerleşimi ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
* İnsan Ekleme - İnsanlar ve Gölgelenme
4. Ekleme Çalışmamıza devam ediyoruz. Cam yansımalarını ve yer yüzeyine yansımalarına dikkat etmelisiniz. Öncelikle insan üzerindeki ışık tonlamalarını yapıyoruz. Daha sonra yansıma ve gölgelenme ile devam ediyoruz.
Cam yüzeyinden görünen kısım ise saydam olmalıki cam arkasında olduğunu gözümüz ve beynimiz kavrayabilsin... Maske yardımı ile üstesinden geliyoruz.
5. Sonra, diğer insanlarıda ekliyoruz. hafif ekran görüntü renklerimiz ile oynuyoruz. HDR olmasada bu özelliği kullanmanızda fayda görebilirsiniz.
Peki, bu resimde gördüğünüz "Radial Blur" efekti yani kayan görüntü nasıl oluyor devam edelim görelim...
6. Görüntünün ekstra bir şeye ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz nokta burası. Genellikle hareket bulanıklığı filtresini kullanacağımız boşlukta hareket etme hissini yaratma fikrini seviyoruz. Ancak, hareket bulanıklığı bu durumda işe yaramıyor çünkü her şey merkeze yaklaşıyor.
Radyal bulanıklığın kendini göstereceği yer burasıdır. Ayarlarda dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Orijinal katmana dokunulmayacak şekilde bulanıklaşan katmanı kopyaladığınızdan emin olun. Yani görseli yeni bir katmana kopyalayın..
Filtreye ulaşmak için “Filter> Blur > Radial Blur” a gidin. “Radial Blur” iletişim kutusunda, “Blur Method” altında “Zoom” u seçtiğinizden emin olun. Ayrıca, resmimde olduğu gibi bulanıklığın merkezinin ayarlanması gerekecektir. Yakınsak çizgilerin merkezi doğrudan Photoshop tuvalinin merkezinde değildir. “Blur Center” kutusunun içine tıklayarak ve sürükleyerek bulanıklığın merkezini hareket ettirebilirsiniz. İstediğiniz bulanıklık miktarına bağlı olarak, “Amount” kaydırıcısını da ayarlamanız gerekir.
Bu işlemden hemen sonra ise katmanlardan harmanlama kısmına geçiyoruz. Bu etkiyi azaltmanın ve orijinal “bulanıklaştırılmamış” görüntülemeye uygulamanın birkaç yolu bulunmaktadır. Orijinal katmanı kopyalandığımızdan, bulanık katmanın opaklığını azaltabilir ve orijinal katmanının görünmesini sağlayabilirsiniz.
Bunun yerine, bulanık görüntünün merkezini yumuşak bir fırça ile sildik, böylece bulanıklaştırma dışarının etrafında daha güçlü hal aldı (silmek yerine katman maskesi kullanmak her zaman daha iyi bir yoldur, ancak basitlik için silgi aracını kullanabilirsiniz). Sonra katman harmanlama modunu “Overlay” olarak ayarlıyoruz.
Maske yardımı ile görselde sert olacak yerleri yumuşatmanız mümkün olacaktır.
Ve Sonuç...
Görsel tasarımınızı renkler vb.ile oynayarak, göz zevkinize hitap eden şekle getirebilirsiniz.
Başka Bir Açıdan Sonuç...
Öncelikle insan yerleşimlerini ayarlıyoruz, insanlar önemlidir. İnsanlar görselin yaşanılabilir alan olduğunu gösterir. Daha sonra görsel şölen için renklerimizi oturtuyoruz...
Son etki incedir, ancak çizime güzel bir vuruş katacaktır. Denemek için sadece birkaç saniye süren numaralardan biri renklerle oynamaktır. İyi görünüyorsa, kalsın. Değilse, en azından denemek için çok zaman kaybetmezsiniz...
|