Geçmişte, sadece Photoshop'u kullanarak iç yükseklik / bölümleri nasıl oluşturacağımı yazmıştık. Fakat dış kotlarda bu duruma hiç değinmemiştik. Dış kotlarda kullandığım iş akışı, iç yüksekliklerde kullandığım iş akışından çok farklı değil. Tek değişiklik gölgelerdir. İç yüksekliklerimizdeki derslerde, bazı yüzeyleri seçerek ve gölgelerdeki ve açık tonlarda resim yaparak resme derinlik kazandırıyoruz.
Bu eğitimde çok fazla ayrıntıya girmeyeceğiz. Fakat bir pafta tasarımı için güzel sonuçlar doğuracak bir renk tasarımı yapacağız. Bu eğitimin genel iş akışı, yukarıdaki dış yüksekliklerde kullandığımın benzeri olduğundan, " Derinlik Gölgeleri (Ambient Occlusion) " eğitimine ikinci bir bakış atmanızı öneriyoruz.
Hızlandırılmış eğitim videomuz sayfanın en altında yer almaktadır, iş ilerleyişinin mantığı için yardımcı olacağını düşünüyoruz.
1. Dokular
AutoCAD yan görünüş çizimimizden PDF çıktı alıp Photoshop ile açarak başlıyoruz
Biz sayfa boyutumuzu 1/2 olarak ayarladık. Bu sizin tercihinize ve hazırlamak istediğiniz tasarıma göre değişecektir.
Üst Kompozit panel dokumuzu yerleştirerek başlıyoruz. Çizgilerin ve dokunun AutoCad programında çizdiğimiz çizgilere paralel olmasına özen gösteriyoruz. Paralel yaptığımızda karışıklık ortadan kalkacaktır.
Diğer yerleştirilmesi gereken dokularıda yerleştiriyoruz. Özenli bir şekilde çizgilerin kesişim noktalarına da dikkat etmeyi unutmayın...
Cam görünümü eklerken. İnternetten bulduğumuz bir binanın camekanlarını kullanabiliriz. Bu bize daha göz dolduran sonuçlar çıkarmamızda yardımcı olacaktır. Fakat istenilen dokuyu ayarlamda zorluk çekiyorsanız daha önceki derslerimizdede gördüğümüz gibi iki farklı resmi üst üste koyarak "Overlay" karıştırıcı seçeneği ile sonucunuzu canlandırabilirsiniz.
2. Yeraltı
Yer altı yerleşimlerde değişik duvar, yer, boya çalışmalarını kullanabilirsiniz. Photoshop Karıştırıcı özelliğini ve özellikle " Ovelay " özelliğinden fazlasıyla yararlanarak üst üste bindirme yöntemini kullanabilirsiniz.
Gölgeler, Lekeler, Eskiz çizgileri ekleyebilirsiniz. doku desenleri mantık çerçevesinde ve orantılı artış gösterdiğinde ortaya çıkan sonuç detaylı görünecek ve göze güzel gelecektir.
3. Arkaplan Nesneleri ve Gökyüzü
Arkaplan nesneleri olarak ağaçlar ve dağlar ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz bu nesneler çalışmanızı daha özenli bir hale getirecektir.
Tabiki arkaplan eklendikten sonra geriye kalan güzel bir gökyüzü olacaktır. Genelde bulutlu kullanıyoruz çünkü arkaplanı gizlememize yardımcı oluyor. Daha rahat çalışabiliyoruz. Tabiki bu da tasarımınıza göre değişecektir.
4. Gölgeler
Gölgelendirme yapacağınız dokuların iç kısımlarının yerine dış kısımlarını seçebilirsiniz. böyleliikle gölge yerleşimini yaptığınızda kenar çıkıntılarını silmeniz daha kolay olacaktır. Burada söylemek istediğimizi çalışma örnekleri yaparken daha iyi anlayacaksınız.
Gördüğünüz üzere gölgeler kompozit bölümün dışa doğru patlamasını sağlamış oldu. Bu çalışmamıza güzel bir boyut kazandırdı. Kenar gölgeleri mantık çerçevesinde ve doğru yerlere yapılmalıdır ki sonuç güzel ve doğru olsun.
5. Genel Dokular
Renk karıştırıcı özelliğinden yararlanarak, resmin geneline "Overlay" seçeneği ile doku eklemesi yapıyoruz. Bu dokuları heryere aynı oranda değil silgi aracını kullanarak oranları değiştirerek yayıyoruz.
5. Kuşlar
Çalışmalarınızdaki temalara değişik nesneler eklemek tasarımınızdaki havayı değiştirecektir. Orada bir yaşam olduğunu izleyiciye hissettirdiğinizde çalışmanız daha fazla değerli ve sıcak hale gelecektir. Bu yüzden nesneler canlılar ekleyebilirsiniz...
6. Yeraltına Minik Bir Eskiz Dokunuş
Yeraltı bölümünün derinliğini azaltarak bir eskiz çalışması ekledik. " Overlay " ve " Multiply" seçeneklerinden yardım aldık. Bu çalışmamızı biraz daha güçlendirdi diye düşünüyoruz...
7. Yeraltına Minik Bir Eskiz Dokunuş
Cam bölümüne Cyan tonunda bir renk ekleyerek canlılık katıyoruz. İçten dışa doğru yayarak tonları açıyoruz. Renk karıştırıcıdan yardım alarak " Screen " seçeneğini işaretleyin ve parlaklığı yakalayın...
8. Ve Değişik Efektler İle Sonuç...
Efekt uygulamaktan çekinmeyin... Gelişiminiz için gerekli olduğunu bir çok dersimizde olduğu gibi bu dersimizdede vurguluyoruz... Çalışmamız bittikten sonra renk değişimleri ve dokular ile verdiğimiz efektler aşağıdakilerdir...
Eğitim Videosu...
Efektler çalışmalarınızı daha iyi bir noktaya getirecektir sadece ne yaptığınızı bilmeniz yeterli olacaktır...
Pixel Art CHIEF Hizmet Sözlesmemizde bulunan Hizmet Sartlari, Gizlilik Politikasi, Güvenilirlik ve Felsefemizi asagidaki linklerden okuyabilir. Hakkimizda bilgiye sahip olabilirsiniz.
Art CHIEF olarak; proje gelistirme ve yönetme, modern yapilanma konusunda uluslararasi anlamda kurumsallasmis bir kurulus olma yolunda ilerlemeyi hedeflemekteyiz...