Yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir enerji konusu, her geçen gün daha çok disiplinin içinde yer almaya devam etmekte. Aydınlatmadan, Otomotive, şarj cihazlarından, toplu taşımaya kadar geniş bir yelpazeye yayılmış durumda.
Yenilenebilir enerji teknolojisi neredeyse her alanda giderek daha çok artıyor ve evlerde, binalarda, stadyumlarda, gökdelenlerde ve gelecekteki şehirlerde enerji açısından bağımsız olarak ve sürdürülebilir olarak giderek daha da önem kazanıyor. Hayatımızın bir parçası haline gelen yenilenebilir enerji, mimarinin de başlıca konuları arasında yer alıyor özellikle şu son zamanlarda.
Günümüzde güneş panellerini bir binanın dışına sarmaktan çok daha öte mimari yöntemler gelişti ve gelişmeye devam ediyor. Artık yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir enerji kavram gözü olan yemyeşil mimarlar yetişiyor ve bu yeni yöntemleri geliştirmek için sürekli çalışıyorlar.
Aslında birde şu açıdan bakacak olursak yenilenebilir enerjili mimarinin en üst seviyede yani altın çağının eşiğinde olduğunu söyleyebiliriz.
Mimarlar, güneşe, rüzgara, ışınlara, yansımalara maruz kalmanın nimetlerinden en üst düzeyde yararlanmak istiyor. Bunu mimarinin estetikliğinden fedakârlık etmeden hem de teknik açıdan işlev sistemini nasıl tasarlayacakları konusunu düşünerek gerçekleştirmek isteniyor.
Günümüzde güneş enerjili veya farklı sistemlerde pek çok mimari yapı görebiliriz. Fakat dünyadaki en mantıklı ve muhteşem yenilenebilir enerji mimarisinin örneklerine bakacak olursak, mimarların bizi etkileyecek yapıları tam da istedikleri şekilde yapmaya başladıklarını tabiki görebiliyoruz.
Bizde bu makale yayınımızda sürdürülebilir enerjili bir sistem ile işlev gören Çöldeki Güneş Üçgeni isimli çalışmamızla katılmak istedik.
Yapımız Güneş ışınlarını dikey olarak alacak ve güneşin doğuşundan batışına göre yapılanıp en üst seviyede kullanım sağlayacaktır. Çölde böyle bir yapı yapmak istememizin amacı ekvator bölgesinin kot farkından yararlanmak ve genelde bulutsuz olan gökyüzünden uzay ile ilgili araştırmaların sürdürülmesini sağlamak olacaktır. Bu sistem ile güneşten alınan enerji ve foton yağmurlarını depo ederek uzun süre kullanım sağlanabilir. Ayrıca uzayı izlemek için içeride biriktirilen enerji ile sistemsel işlevleri yerine getirebiliriz... Güneş'in dik gelen fotonlarını alarak bu sistemi güçlendirebilir ve böylelikle belirli bir bölgeyede elektrik dağılımı sağlayarak ihtiyaçlar karşılanabilecektir....
|